dilluns, de juny 13, 2011

Primer cal parlar de projectes, les persones ja vindran

Aquest matí he llegit la notícia que el PSC sondeja Àngel Ros per ser el proper candidat a la presidència de la Generalitat. Per mi és un error començar a definir el congrés a partir de les persones, i no a partir dels projectes. Crec que l'actual cúpula dirigent del partit encara no ha entès res dels que ens ha passat. Actuacions com aquestes són els que precisament ens allunyen de la població, les reivindicacions del moviment del 15M es queixen molt explícitament dels polítics que s'ho fan tot entre ells sols. A més, hi ha totes les plataformes de militants de base com #Congresdesdebaix, MésPSC i 15-M Socialista que reclamen, en una carta oberta al consellers i conselleres nacionals, un congrés ampli per poder debatre en profunditat quin és el partit que volem en el futur. Si abans de començar el congrés ja estan tots els càrrecs repartits, continuarem actuant com fins ara, i això és el que ens ha portat a les derrotes del 28N i el 22M.
Recordem que el congrés del PSC debat primer les ponències política i d'organització, i que després, en funció del què s'ha decidit, s'escull l'executiva nacional que millor pot defensar els ideals acordats pels delegats i delegades que representen a tota la militància. Fem-ho realitat!
Que hi hagi contactes entre les persones que aspiren a liderar el partit és normal, i necessari, ja que el que ens caldrà és unitat. A més, qui sigui designat Primer/a Secretari/a serà qui tindrà més possibilitats de ser candidat/a a la presidència de la Generalitat, però això s'haurà de decidir en unes primàries reals obertes a tota la ciutadania d'esquerres, amb més d'una candidatura i un debat profund. I si acabem tenint bicefàlia, doncs benvinguda sigui si això és el que s'ha decidit democràticament. En aquest sentit crec que hem de tenir molt en compte les primàries del Parti Socialiste francès i com s'han organitzat. Han tingut un lideratge, cada cop més fort, de la Martine Aubry els últims anys. Però en tots els sondejos, altres candidats socialistes, com Dominique Strauss-Khan (ara ja sense opcions) o François Hollande, estan per sobre en intenció de vot i possibilitats de guanyar a Nicolas Sarkozy a les presidencials de 2012. I ningú s'esquinça les vestidures.
Hem d'anar pas a pas. Aquest dissabte tenim el Consell Nacional, i segurament es farà pública la ponència marc del congrés. A la tardor farem el congrés i escollirem la nova executiva, que necessitem que tingui un lideratge fort. I per les eleccions catalanes ens queden 3 anys de treball. Picar molta pedra és el que ens toca.