Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui li dirà com s'ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure.
Així és com comença una cançó de Raimon. Podriem pensar que aquesta és una bona cançó si mirem els últims episodis de pluges que hem tingut aquest darrers dies. Doncs hi podriem estar d'acord, però només amb la primera part. El problema no és que haguem d'ensenyar a la pluja a ploure, sinó que el que hem de fer és apendre nosaltres com plou la pluja al nostre país. Una de les principals causes del poder destructor dels aigüats és la mala urbanització del territori. Tenim un territori massa urbanitzat, amb una gran quantita d'infraestructures que no són aptes per aquest volum d'aigua. Un volum d'aigua, d'altra banda, que no és extraordinari, ja que en un clima mediterrani com el nostre, i amb l'orografia pròpia del nostre país, són fenòmens que passen períodicament. Per tant, no ens hem d'esverar tant. El que cal és buscar solucions per tal que quan torni a ploure descontroladament, que tornarà a passar aquests any, el que ve o l'altre, aquí o allà, poguem respondre satisfactòriament i tinguem els deures fets per tal de minimitzar el desastre.
Aquestes solucions passen per reforçar els col·lectors que recullen les aigües pluvials, per millorar-ne la seva capacitat i evitar que es concentri l'aigua en deternimats punts. També s'han de tenir unes infraestrucures prou sòlides i robustes per aconseguir l'afectació mínima, ja sigui en les carreteres, ferrocarrils o xarxa elèctrica.
Un altre dels problemes del nostre urbanisme és la construcció d'edificis i infraestructures en zones innundables, a les lleres de rieres i torrents que normalment estan secs o que, pel poc volum d'aigua caigut, poden canalitzar-la bé, però que en dies com aquests, hi ha tanta aigua que és impossible controlar-la únicament dins el seu curs natural. Si a més afegim l'efecte impermeabilitzant del formigó i l'asfalt, tenim que hi ha masses persones exposades a les inclemències del temps.
L'Agència Catalana de l'Aigua i les diferents administracions tenen molta feina a fer per aconseguir tenir un territori ordenat i endreçat, i així que no haguem de patir cada cop que cauen quatre gotes. Perquè som nosaltres que hem d'apendre i tenir clar com plou al nostre país i les conseqüències que això té.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada