dijous, de juny 01, 2006

Finançament Federal

Avui a mitjanit comença la campanya per l'Estatut. La gent demanava als socialistes que fessim una campanya en positiu. Doncs jo avui donaré un molt bon argument per votar . Aquest Estatut ens dota d'un finançament de tipus federal. Molta gent m'ha apelat aquí a parlar d'economia. Només em volien portar cap a un atzucac, volien "demostrar-me" que jo no en sabia. I es clar, jo contra un economista, o algú que estudia economia no intentaré debatre, perquè segur que en sabrà és, només faltaria. Jo quan d'un tema no en sé, intento buscar especialistes que m'ho expliquin. En aquest sentit, la Fundació Rafael Campalans ha creat una pàgina web titulada Finançament Federal on explica com queda el finançament amb aquest Estatut llegint què diuen els diversoss articles que hi fan referència. I sobretot, i crec que per mi més important, ho fa des d'un punt de vista amè i didàctic, sense intentar donar lliçons a ningú sinó fer que s'entengui tot perfectament. Perquè com va dir Rafael Campalans, política vol dir pedagogia.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Només et creus el que diu el teu partit. Hi ha economistes que diuen el contrari. Llegeix-los i rebat-los.

Oriol Vaquer ha dit...

Ja he dit que jo no rebato economistes, no es la meva feina. Si vols et fas un blog tu, ho exposes i m'ho vens a ensenyar.
En aquest sentit et dic el contrari, tu no et deus creure res del que diu el meu partit.

Salut i República

Xavi Martín ha dit...

Oriol, caldria veure si aquest és el model de finançament que necessita Espanya.

Com que jo tampoc sóc economista, ni n'estudio, em remeto a d'altres opinions que consideren que aquest model de finançament no és bo per al país, perquè no ajuda a resoldre les necessitats que sorgeixen.

Assegurar inversions estatals a Catalunya, o a qualsevol lloc, és un error que pot fer que no hi hagi diners en cas que d'aquí en els propers anys sorgeixen problemes més importants.

A més, és contrari a la Constitució, que diu que cap territori pot tenir privilegis econòmics.

Oriol Vaquer ha dit...

Xavi, doncs això útlim els hi dius als teus amics foralistes i carlistes d'Euskadi i Navarra (aqui sí que governeu) que deixin d'utilitzar el concert econòmic i s'apuntin al règim general, com les altres 15 comunitats. A veure què hi diu l'Iturgaiz, en Mayor Oreja o la San Gil?
El federalisme és la garantia d'una gestió més pròxima a la ciutadania. Això és el que necessita Espanya o qualsevol país per funcionar bé. No en tinc cap dubte. Això també es deia de la Constitució al 78 o dels estatuts, i mira com ha arribat a creixer Espanya gràcies la descentralització.

Salut i República

forcadell ha dit...

Aquest federalisme implica esmicolar la llengua (perquè així ho va votar el teu partit) i pactar amb el PP al País Valencià? Tota la mandanga contra el PP i aquí els únics que pacten amb el PP sou vosaltres. Com es pot pactar amb el PP i signar Salut i república?

Oriol Vaquer ha dit...

Tal com diu l'Estatut valencià, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua es la institució normativa, i aquesta diu que el valencià és un dialecte del català. Per tant cap problema.
Si no hi havia aquest pacte, el País Valencià es quedava amb el primer Estatut i no tenia possibilitats de progressar.
Ah, i pensa que CiU també ha pactat amb el PP. I que el teu vot anirà a la mateixa pila que el d'en Vidal-Quadras. Com separaràs el teu vot "de la dignitat" amb el vot indigne del PP?
Com es pot ser independentista i voler un estatut? Tots tenim incoherències ;)

Salut i República

forcadell ha dit...

Oriol, gràcies per respondre al meu comentari. Ja veig... hom pot votar (i pactar) amb el PP, només quan es tracta de "força major". Una força major que, si em permets, no té cap mena d'objectivitat ni universalitat. Simplement és la que hom veu com a tal. En altres paraules, hom pot votar amb el PP quan a un li convingui. Això és el que tu has dit.
El meu comentari no pretén criticar la teva opció de vot (el sí -per cert, com el separaràs del sí convergent?, especialment tenint en compte que tots dos voteu sí per motius clars i diferents). El que trobo certament ofensiu és la vostra campanya de la por. Us convido a que empreu més arguments i raonaments i menys amenaça i por. En sortirem tots beneficiats, guanyi qui guanyi. Pel que fa a com separaré el vot, doncs bé, això hauràs de preguntar-ho al PP, que el separin ells el vot. Trobo de molt mal gust aquesta campanya basada en no voler reconèixer el que altres voten i per quin motiu. És reduccionista, negativa i cega. A mi no em molesta explicar perquè no vull l'estatut i reconèixer i entendre que tu si que el vols pels motius que tens. No comparteixo el teu vot i menys els motius, però els respecto i els entec. Demano el mateix.
Pert cert, jo no vull cap estatut, i menys aquest. Pateixo tantes contradiccions com qualsevol altre, però aquesta no. Ja no.

Oriol Vaquer ha dit...

Sempre es pacte el que a un li convé. O no es pacte, per les mateixes raons. Aquí al Maresme hi havia l'ajuntament d'Alella que estava governat per ERC i PP. Era el que convenia a cadascú.
Del tema de la campanya, t'haig de dir que jo l'hagués fet diferent. Però encara que utilitzem la por, que és real, tenim moltíssims arguments a favor del SÍ. Fixa't el que dic en el meu últim article. Jo vaig indicant quin són els motius que m'impulsen a votar SÍ. I des de la JSC hem decidit fer una campanya en positiu, una campanya explicativa.
Jo no dic que el SÍ serà un vot socialista, a mi no em cal separar els vots, jo el que vull és que surti un SÍ contundent. En canvi els independentistes dieu que el NO és un vot independentista i català. Aquí sí que us apropieu de tots els vots.
I personalment crec que si no vols cap estatut, no sé perquè entres en el joc de la campanya. Si jo fos independentista m'abstendria, ja que l'únic referèndum vàlid és el d'independència. Crec que seria més coherent.

forcadell ha dit...

Oriol, jo mai no he dit que el No sigui un vot catalanista, independenstista, o de ningú. Tampoc no he sentit mai ningú dir-ho, com a mínim en el to exclusivista que tu suggereixes. Jo voto No per uns motius, i altres persones votaran No per altres motius. Cadascú té la seva consiciència política. El què m'interessa són els motius i els raonaments. El referèndum no és la campanya, Oriol. El referèndum és el contingut del què es vota. És a dir, i a títol personal (com en qualsevol referèndum), si volem l'estatut [cepillado] o no. Com a independentista i internacionalista, podria optar per l'abstenció, pel vot en blan, pel nul o fins i tot... Però no, votaré No. Sóc independentista però no sóc estúpid. El pas a un possible estat sobirà ha de venir facilitat per un marc legal (jo nol sóc revolucionari). El marc legal d'aquest estatut, a part de ser dolent, no facilita res pel què fa als meus objectius. Per tan dic No. Per cert, jo, si fos socialista (marxista o no) votaria No. Perquè, entre d'altres raons, aquest estatut que es proposa és un insult al treballadorm miri's com t'ho miri's. i ja entenc que tots estem limitats per les circumstàncies, però noi... Bé, tot i que no estem d'acord en gairebé res, estic content perquè hem pogut mantenir una conversa amb un mínim de contingut positiu. Veus, no calia provar d'espantar a ningú. No més calia pensar i parlar. Gràcies per respondre als meus comentaris. T'ho dic de debò.

Anònim ha dit...

No entenc aquest article, intentes dir-nos que finançament fedreal és igual a bon finançament? Jo ho entenc aixi...

No ser, crec que la paraula et deu agradar molt, però a mi em deixa indiferent, com si vols dir que tindrem un finançament-Especial-, crec que aquesta paraula també donaria més vots al teu partit, jo que ser, tu mateix ves intentant buscar alguna BONA raó perque els catalans votem si, Apali 10