dimarts, de maig 29, 2007

Eleccions a Argentona 2007

Ja ha passat la campanya que m'ha fet estar tant de temps inactiu en aquest blog. Ara torno amb el meu anàlisi personal de les eleccions municipals a Argentona.
Hi ha hagut un clar vencedor, que ha estat Tots per Argentona. Els seus 6 regidors i el 30% de vots ho avalen. La llàstima és que part d'aquest vots s'hagin aconseguit amb males art i amb actes il·legals.
La resta de partits hem patit una forta davallada: CiU ha perdut 2 regidors, L'Entesa 3 regidors, un dels quals l'ha agafat ERC que es presentava en solitari, i nosaltres n'hem perdut 1. En Pep Masó, amb les seves arts d'encantador de serps ha sabut convencer. Què hi farem, diuen que cada poble té el govern que es mereix.
Em sap greu que després de la feina feta durant els últims 8 anys la gent hagi preferit la crispació i unes paraules plenes de retòrica que no deien res. Sí que ens hem equivocat en algunes coses, i que no hem sabut explicar-ne d'altres amb la claredat que es necessitava. Ho hem intentat duran la campanya, de la qual n'estem orgullosos, i també estem orgullosos del nostre candidat. Però el soroll que s'ha fet des de l'oposició, tant al Saló de Plens com des de pseudoplataformes veïnals ha estat tant gran que ens ha ofegat.
Ara ja tenen el que volien, ara ja estan a l'ajuntament i amb força. Ara serà l'hora que hauran de posar en pràctica tot el que han estat dient darrerament. Tenen molts reptes per endevant, començant per un POUM que van obligar a tirar enrera i que ara l'han d'aprovar. A veure com se'n surten i com ho lliguen amb el seu programa. Des de fora és molt fàcil parlar i dir que els altres ho fan malament. Ara s'hauran de mullar i deixar de vendre fum.
Una altre opció de govern és agrupar-nos els altres partits (CiU+Entesa+PSC+ERC) i fer un front comú contra Tots per Argentona. Personalment no ho comparteixo. Em fa molta por que aquesta gent que només s'han unit per entrar al'ajuntament i poder fer realitat els somnis personals de cada un d'ells governi els poble fent i desfent com els plagui, cada persona mirant pels seus propis interesos, i utilitzant la participació ciutadana, el seu gran lema de campanya, com els convingui. D'això ja n'hem vist un exemple amb l'elaboració de la llista, passant-se pel forro el que va decidir l'assamblea. Però encara em fa més por que tota aquesta gent estigui a la oposició, creant encara més crispació i boicotejant qualsevol actuació municipal, amb un govern feble, un govern de circumstàncies que l'únic punt en comú clar que tindrem és que ens unim contra uns altres. Això és el que he denunciat de TxA i no vull ser com aquesta gent.
Els socialistes tenim assamblea el proper dijous per parlar-ne amb la nostra militància i veure què hi diuen. Mentrestant s'estant fent les primeres converses entre els diversos partits per veure per on va cadascú, què, com i a qui ho proposa. El dia 16 de juny ho sabrem.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

bones oriol, estic fent un treball sobre joventuts de partits i necessitaria saber el lloc concret del darrer congrés de les JSC a Barcelona.

gràcies

Anònim ha dit...

Jo no sóc d'Argentona ni conec el cas de primera mà, però em fa gràcia que a les anàlisis dels grans partits sempre hi ha repartiment de culpes i poca assumpció de responsabilitats.

De les teves paraules s'arriba a deduir que la gent d'Argentona s'ha equivocat votant perquè no us ha votat a vosaltres. Vols dir que això és gaire democràtic? La gent no s'equivoca mai: vota el que vol, lliurement.

Si el jovent dels grans partits ja té els tics dels seus "pares" polítics, malament rai.

No m'estranya que en aquestes eleccions hagi guanyat l'abstenció i hagin pujat candidatures independents i amb un discurs regenerador de la vida democràtica (com les CUP), que transmeten il·lusió i compromís.

(Cas a part és l'augment dels racistes, però això és un problema que caldrà analitzar cas per cas a les poblacions on ha succeït).

Feu-vos-ho mirar.

Cordialment,

un maresmenc

Oriol Vaquer ha dit...

Anònim,
el congrés nacional el vam celebrar a l'hotel Vincci Marítimo de Barcelona el 1 i 2 d'abril de 2006

Maresmenc,

jo no dic que la gent d'Argentona s'hagi equivocat, sinó que en sap greu que el missatge que els hagi arribat sigui el de Tots per Argentona i que nosaltres no hagim estat capaços de contrarestar-ho. Fixa't que dic que estic en contra de fer un front comú ja que crec que ells han estat els clars guanyadors i són ells qui han de governar. Això és totalment democràtic.
La diferència entre TxA i altres candidatures independents, com poden ser la CUP o fins i tot L'Entesa per Argentona, encara que originalment estaven lligades a ICV i ERC, és que aquestes candidatures són de gent amb un objectiu i un programa comú, que uneixen esforços en positiu, per aconseguir el seu model de societat, sigui el que sigui i s'hi estigui a favor o no. TxA és un conglomerat de gent que només ha anat a la contra i ha dit que no faran els que els altres hem fet, però en cap moment presenten un projecte de poble clar i definit. I això no ho veig regenerador per la democràcia, sinó tot al contrari, simple populisme.

Salut i República

Anònim ha dit...

Hola Oriol, mirat el programa i diguem si això no es un programa de poble clar i definit.

http://www.totsperargentona.org/

El poble es un conglomerat de gent, no esta molt bé que governi un conglomerat de gent?

Encara em semblaria millor un govern de 17, que fa sempre impossible el sistema actual de partits. Govern que l’Entesa prometia amb el seu nom i va trair junt amb vosaltres.

Esperem que els que governin superin la crispació actual, de la que hauries de reconèixer que la verdadera responsabilitat es dels que heu estat governant.

Pitroig

Anònim ha dit...

Oriol jo tot i no ser d'argentona i soc sovint, això que us ha agafat el poder es un clan pitjor que els de les costes andaluses.
Quan ho vaig veure no m'ho podia creure, vaig trucar corrents als coneguts que tenia Argentona i tots es feien la mateixa pregunta:

Qui deu haver votat aquesta gent?

Oriol Vaquer ha dit...

Pitroig,
el programa ja l'havia vist fa dies, per això m'atreveixo a parlar-ne, ja que sempre parlo del que he vist, no del que m'han explicat. I precisament com que l'he vist és quann puc afirmar que té molt bones paraules i molt bones intencions, però que no diu res. No es mulla en la ubicació de practicament cap equipament, no diu quin tipus de POUM vol. L'únic que se sap és que estan en contra del projecte actual de Can Doro. I això ja ho sabiem, porten 5 anys dient-ho.
No fan cap proposta, només diuen que ho sometran a la voluntat popular, allò que el poble vulgui. Per començar, del poble pocs cops sabem què vol. Un 45% d'abstenció, de gent que no sabem si volen un govern o un altre. I després,quan es diu que es farà una consulta popular pels temes importants pel poble, qui decideix aquesta importància? o es farà una primera consulta popular per decidir la importància o no d'un tema?
Tot això és vendre fum.
Un govern de concentració només és factible en temps de guerra, iper més que us hi esforceu, no estem en guerra. Què passa, que us fa por la oposició? Us fa por la disparitat de criteri? Perquè podem tenir un govern de 17 regidors, però està clar que no ens podrem posar d'acord amb tots els temes, som un conglomerat de gent diversa, no? Llavors s'haurà d'anar cap a les majories, com sempre. Els gover ns dels soviets són coses del passat i només serveixen per controlar els dissidents.
La oposició pseudoveïnal ha parlat de crispació, nosaltres sempre hem parlat de soroll, que són dues coses diferents. La Plataforma en defensa del centre històric, EU, l'Associació de veïns i finalment TxA han parlat de crispació, però han estat ells qui han deslegitimat el govern, qui ha acusat el govenr de no escoltar, però què c¡volien que escoltessim, si no es feia cap proposta? Diàleg vol dir que les dues parts parlen i s'escolten. Quan es reclamava diàleg era perquè l'ajuntament fés el que es demanava des d'aquesta gent. Mai van voler entendre (només dic entendre, veure perquè es deien les coses) els arguments de l'ajuntament. "Heu d'aturar el projecte" Això no és diàleg, això és imposició d'una idea. No per més cridar significa que es té més raó.

Talp,
jo crec que és una suma de situacions, començant pel descontentament generalitzat que hi ha cap als partits polítics traicionals. També cal dir que dels 6 regidors que han tret, 5 havien estat en llistes i eren militants de PSC, ERC, CiU i EU. O sigui, que totalment desvinculats de la política no ho eren.
Després, el fet de proposar un POUM agossarat, que donava respostes de futur pel poble però que canviava aspectes del poble ha fet mol de mal. Amb el oroll que porten fent des de fa més de 5 anys, ha estat molt difícil explicar-lo i bé, i, això ho hemm de reconeixer, la gestió que s'ha n¡'ha fet ha estat dolenta. Repeteixo que parlo de la gestió del POUM, no dels continguts, que apart de debats de temes concrets, en termes generals els trobo bons.
Si tens un Pla d'Urbaniosme sempre és molt fàcil atacar-lo, sobretot si hi ha gent afectada pel POUM. Si a una gent, com poden ser els de les cases del MOPU, a l'entrada del poble, els diuen que els tiraran la casa a terra, lògicament els tindràs en contra. Gent de les urbanitzacions, que no estan recepcionades i no fan res elles per aconseguirho els infles el cap dient que tu segur que ho faràs, et votaran segur.
Per tant, crec que la gent que els ha votat ha estat gent que ha escoltat un discurs fàcil per olucionar problemes que tenia, i contra això és molt difícil lluitar.

Salut i República

Anònim ha dit...

Oriol, passa que el teu partit ha fet una política urbanística pèssima i que ha portat una gestió del POUM patètica (que dit sigui de pas, pagarem tots). Passa que tots plegats heu estat tant arrogants que no heu volgut veure res ni baixar dels tres burros on havíeu pujat. Passa que no hi haurien hagut plataformes, ni TxA si haguéssiu estat més sensats. Passa que jo, per posar un exemple, hagués seguit votant socialista com he fet a totes les eleccions llevat de les darreres municipals.
Passa que la gent d'Argentona n'estava tipa del "cuento" que us heu portat aquests vuit anys i ha perdut la paciència. Passa que feia temps que es veia a venir mentre el PSC a Argentona es mirava el melic.
I sobretot, passa, que creieu/creus estar en possessió absoluta de la veritat, no us adoneu que veieu fantasmes arreu i us creieu les ximpleries que us diuen els fantasmes.
Per exemple has començat els escrits amb dues notícies d'actes "il·legals" i no sé què més sobre una acta de la policia i un suposat repartiment de propaganda. Doncs jo passava per Can Doro quan van aixecar l'acta. L'endemà en llegir la premsa, vaig demanar-la. Et recomano que la demanis a un veí del teu carrer i veuràs que no diu res que pugui motivar la notícia. Si no en tens prou, vas i preguntes als polis que la van fer què hi havia a la taula i a les caixes de la Plataforma. Allà no repartien cap mena de propaganda de TxA, només celebraven que aquell dissabte podia ser el darrer en què muntaven la paradeta. Punt i s'ha acabat. De tota manera dubto que vulguis fer la comprovació.
Passa que algú va creure convenient difondre una mentida, la premsa la va difondre sense consultar l'acta i els quatre perdedors d'aquest torn, Rosa inclòs, us l'heu cregut perquè us interessa.
Passa que 1433 argentonins que js us havien près la mida van canviar el seu vot i la resta dels vostres votants potser es van quedar a casa de la poca il·lusió que despertaven les vostres "noves idees" i un "compromís pel diàleg" que no us el creieu ni sabeu el què és.
Com dius, tot poble té el govern que es mereix i Argentona ja ha purgat prou. Ara hi ha il·lusió per un govern més proper, i en tot cas, el temps posarà les coses al seu lloc.

Anònim ha dit...

Molt d'acord amb l'ultim comentari. Jo soc d'argentona, i si voleu saber qui es capaç de votar "aquesta gent", doncs jo en soc un, i la meva dona, dos.

Vinga, que una mica d'oposició segur que us va be, i es el moment de demostrar que es el primer, argentona!