diumenge, de desembre 02, 2007

I ara què?

Després de l'èxit de la manifestació del 1-D, el que cal és reflexionar sobre quines conseqüències polítiques se'n deriven, i aquí tornem a barrejar coses com ja s'ha vist en la manifestació.
Segons el manifest de la organització, la Plataforma pel Dret a Decidir, aquesta manifestació reclamava el traspàs de Rodalies de Renfe a la Generalitat, cosa que es farà efectiva en aquest 2008. També reclamaven la publicació de les balances fiscals i un nou sistema de finançament, en el qual s'està treballant en el marc del nou Estatut. Les balances fiscals serveixen per definir aquest nou sistema de finançament, i ens hem de posar d'acord amb quin volem que sigui el model de calcular-se, ja que no és una ciència exacte i subjecte a interpretacions. I finalment reclamen la recaptació de tots el impostos que es paguen a Catalunya, i això ja no és un "nou sistema de finançament", això és el concert econòmic.
En principi, amb bona part de les reivindicacions, els socialistes ens podríem haver adherit a la manifestació, ja que s'acosta molt a l'ideari federalista que nosaltres defensem. El problema ve quan veus la manifestació plena de banderes estelades i constantment hi ha crits a favor de la independència de Catalunya. S'han barrejat massa les coses en aquesta manifestació per part de tots, ja que sense voler fer explícitament una manifestació independentista, es trien altres lemes ambigus que donen peu a múltiples interpretacions. I la politització que se n'ha fe l'ha acabat de desvirtuar del tot.
Segons CiU, és una demostració de la feblesa del govern català, i s'han de convocar eleccions anticipades. Fa gràcia pensar que ells van votar el nou Estatut amb el seu sistema de finançament, fa gràcia pensar en el pacte del Majestic, quan van pactar amb el PP i van permetre l'abandó de la xarxa ferroviària de Rodalies, fa gràcia pensar en els 23 anys de govern de Pujol i del "peix al cove", que ens ha portat a aquesta situació. Quanta hipocresia.
Segons ERC i les CUP, la solució és la independència. No s'adiu massa amb el reclamat a la capçalera de la manifestació i el seu manifest. Aquí van fer la seva pròpia manifestació aprofitant una altra manifestació, i a veure qui era més independentista que l'altre.
Segons IC-V-EUiA, s'ha de deixar d'invertir en l'AVE i invertir Rodalies i altres transports públics. Els únics que defensaven el lema de la manifestació.
Cadascú fa la seva lectura. Cadascú hi va anar per defensar els seus propis interessos, i tota la gent que hi va anar, per tots aquests diferents motius i altres, reclamaran una solució final diferent. El proper mes de març hi ha eleccions a les Corts Generals. Una bona oportunitat per la ciutadania de Catalunya per exercir el nostre dret a decidir. I segur que no es farà una candidatura unitària per defensar-nos i parlar amb un a sola veu per decidir tant les infraestructures com el model de país que volem. Tothom ja ha dissenyat la seva estratègia electoral, i la manifestació d'ahir n'és un capítol més.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

De veritat és un socialista nascut el 1979?
M'agrades noi, ets atractiu, amb aquesta barba.
Jo, quan tú tenies 1 anyet ja feia de servei d'ordre del Pujol com dius tu.
Acabava de fer 18 anys.
I no tens ni idea del que era la situació a Espanya en aquells temps. L'any 81, tenies 2 anyets, va haver-hi un cop d'estat, una colla de totalitaris com solen ser els maoistes, per exemple, volíen acabar amb al democràcia que acabava de néixer.
El 82, teníes 3 anyets, va haver-hi el Mundial de Futbol, una forma barroera de intentar aglutinar el que no es pot aglutinar. Ets enginyer? Saps el que són els materials immiscibles?
De quan són els teus primer records conscients Oriol? Sería bò saber-ho per determinar a quina mena de hipocresía et refereixes quan dius, amb suposat coneixement de causa, quanta hipocresía!!

Vigila Oriol, ets massa jove per caure en les urpes dels aparàtxics.

Oriol Vaquer ha dit...

Tant em coneixes per afirmar que no tinc ni idea de com era Espanya quan vaig néixer, o només ho dius per desqualificar-me? Lògicament jo no recordo els primers anys 80, però el meus pares m'han explicat molts cops que aquell 23-F estaven pels boscos del voltant de Mataró amagant els documents del partit per por a la repressió.
Però la hipocresia de la qual parlo és del 1996 (llavors ja tenia 17 anys), el famós Pacte del Majestic, encara més peix al cove, i sobretot la investidura de josé Maria Aznar el 2000 amb majoria absoluta (21 anys). Si coneixes tant bé la política espanyola no cal que et digui res més, oi?

Salut i República

colectiu s.sweiz ha dit...

t'ajudo a entendre la capçalera de la manifestació amb els crits d'independència.
com que el dret a decidir dins l'estat espanyol, no es pot exercir, sempre ens hem de fer perdonar que som catans, doncs com que no és posible dins l'estat espanyol, l'haurem exercir des de fora, o sigui amb l'independència.
per cert els socialistes encara us creieu que un estat espahyol federal és possible??? encara voleu més probes que és impossible??? voleu un estat federal i no teniu pabrots de d'exigir que al congrés dels diputats es pugui parlar en català, quins federalistes..
per cert jo tb estic en contra dels nacionalismes excloents, sobretot si es volen impossar a les nacions veïnes.

colectiu s.sweiz ha dit...

per cert, acabo de llegir que la teva pàtria és la Terra, suposo que acabaras essent independentista, pq per un terraqui com tú, no deu tenir cap sentit estar dins l'estat espanyol, ja que no t'ofereix cap avantatge, sino el contrari ja que t'obliga a canalitzar la teva solidaritat en infraestrucutres espanyoles, en lloc de canalitzar-la cap als teus compatiotres terraquis del sudan, el txad i tants altres pobles que la necessiten més que els espanyols.

Oriol Vaquer ha dit...

Segons el que dius, el que hauria de fer és independitzar-me d'Europa, ja que qualsevol país africà, asiàtic o sudamericà necessita més infraestructures que les que tenim els europeus, incloses les catalanes, per dolentes que siguin .
Els socialistes creiem en el federalisme com a sistema d'estructurar les diverses nacions, sigui una Espanya federal o una UE federal. Fins i tot si Catalunya fos independent, jo la voldria federal.

Salut i República

Anònim ha dit...

¿Sabes si "el rojo de victor" a dejado de usar su blog, hace mucho tiempo que no escribe nada?