dimecres, d’abril 23, 2008

Posicionament de la JSC respecte la sequera

Aquest dies estem vivint un conflicte territorial dins de Catalunya com a conseqüència de les solucions adoptades pels governs central i català per resoldre la problemàtica de la sequera.

La decisió final d’aprofitar temporalment l’aigua dels regants del minitransvasament de l’Ebre al camp de Tarragona ha fet que es torni a activar la Plataforma en Defensa de l’Ebre per denunciar el que consideren una traïció dels partits que conformen el Govern d’Entesa cap a la gent de les terres de l’Ebre i una vulneració del compromís per l’Ebre i dels postulats de la Nova Cultura de l’Aigua.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya volem felicitar al govern de la Generalitat per haver trobat una solució per evitar les possibles restriccions d’aigua de la tardor d’enguany.

Creiem que la solució adoptada no vulnera en cap moment cap dels principis que vam defensar els socialistes catalans en contra del PHN que proposava el govern del PP amb el suport de CiU. Enfront del transvasament permanent de 1050 hm3/any, la Generalitat parla d’arribar a no més de 50 hm3 de manera temporal aquesta tardor si no es millora l’estat dels embassaments de les conques interiors.

Aquest aprofitament de l’aigua que actualment no s’utilitza per part dels regants del camp de Tarragona és fruit d’un treball profund per millorar els sistemes de regadiu. Això ja és un objectiu assolit de la Nova Cultura de l’Aigua, l’optimització dels recursos hídrics millorant-ne la seva aplicació. Hauria de ser un motiu d’orgull per part de tota la ciutadania.

Neguem el terme “transvasament” pel fet que amb aquesta solució no s’afecta per res el cabal actual del riu Ebre, ni es donen nous drets d’ús de l’aigua. Tampoc no és una interconnexió de xarxes pel seu caràcter temporal i perquè no és una infraestructura bidireccional. I tampoc creiem que el transvasament d’aigua del Roine sigui factible, primer pel temps, és una obra a mig termini, i segon per la dependència d’un altre estat com és França.

Des de la JSC continuem defensant una Nova Cultura de l’Aigua. Tot això requereix un replantejament de la nostra forma de vida i de la nostra estructuració de la societat. Un replantejament de l’urbanisme, la indústria, l’agricultura i la gestió dels recursos naturals. Però això ho volem fer amb un debat seriós i profund, sense dogmatismes ni estridències, i defugint-ne en tot moment l’oportunitat política, sinó mirar en tot moment pel bé del conjunt de les persones que integren la societat i per la cohesió de tot el territori.

Aquestes són unes solucions temporals per una situació conjuntural concreta. Hem de treballar per aconseguir no tornar a estar en una situació similar i que les solucions siguin estructurals i amb una filosofia a seguir clara: l’aigua és un bé escàs i cal fer-ne un ús responsable.

Oriol Vaquer

Secretari Nacional de la Joventut Socialista de Catalunya

2 comentaris:

Anònim ha dit...

com podeu ser tant hipòcrates? el vostre llardòs partit va prometre que no hi hauria transvasaments. i aquí el tenim. a més, la disposició adicional 4a obre les portes a transvasar aigua cap a múrcia. a més, ho pagarem amb els calès del "gran estatut", una tercera part de la disposició 3a.
a més, heu pres el pèl a la població fent-li creure que era la única solució quant totes sabem que hi ha aqüifers a dotzenes que no heu volgut aprofitar, que hi ha molt consum malbaratat a l'oci (camps de golf, aquadivers..), piscines dels rics i hotels sense tancar...
a més, us heu rigut de la gent de l'ebre: que si és reversible (no teniu vergonya?) que si és temporal... (si és temporal, perquè ens gastem tanta pasta?)
com a gestors sou nefastos, queda demostrat. i com a mentiders i estrategs, uns craks. heu aconseguit crear tot aquest sentiment de por a la sequera per adjudicar-li l'obra a Agbar (participada per La Caixa... que us va condonar el deute.. casualitat?)
au va! ja sabem de quin peu calçeu!
torneu-vos-en a Espanya i deixeu de fer barbaritats, terroristes del medi!

Oriol Vaquer ha dit...

Apart d'insultar i de dir tonteries, pot aportar alguna cosa positiva i coherent?

Torna a la cova i deixa de dir barbaritats.

Salut i República