dimarts, de febrer 14, 2006

Periodisme i Política

Durant l'Escola de Formació de la JSC Mataró d'aquest cap de setmana hi va haver una xerrada molt interessant amb quatre periodistes, Joan Salicrú de Capgròs, Oriol Burgada de TVMataró i Saül Gordillo i Lluís Arcal d'El Punt.
En aquesta xerrada es va parlar de la relació entre periodisme i política. En Joan va fer servir una metàfora que em va agradar, i és la de jugar a estirar la corda. Tots ens necessitem, ja que sense periodistes, la feina que fem els polítics no arriba a la ciutadania, i sense els polítics, els periodistes no sabrien com omplir la majoria de les notícies del dia. Tots dos estiren d'un cantó de la corda, però si un la deixés anar, l'altre cauria de cul. I tots ens queixem que hi ha massa periodisme polític, que anem massa a la declaració-contradeclaració, però no veig que es vulgui canviar per part de ningú. Aquest va ser un comentari d'en Saül i té un dels blog de periodisme polític més importants de Catalunya. I això per no parlar dels empresaris de la comunicació, que com a empresaris que són masses cops tenen més en compte el factor de l'audiència que el de la qualitat periodística. Amb els polítics passa igual, ningú vol entrar en el joc de contestar les declaracions dels altres, però "ja que m'ho pregunta li diré que..."
També es va parlar de l'objectivitat i la parcialitat del periodisme. Personalment crec que la imparcialitat no existeix, tot és sempre subjectiu, ja que som persones i tot està interpretat pels nostres sentits. Però el que sí que existeix és la objectivitat: un got pot estar mig ple o mig buit, però és un got i té líquid més o menys per la meitat (també depèn del liquid que hi ha a dins :P )
El debat va ser tant apassionat que per mi no es va tractar un dels temes que volia tractar i que va ser el dels blogs. Ja que hi havia tal quantitat de blocaires en aquella sala, hagués estat molt interessant tenir un debat sobre el paper dels blogs en les noves formes de comunicació. Però això segur que pot ser el tema de tota una escola de formació.

(Foto 1: http://www.homestead.com/highgarrett/braintreepictures.html)
(Foto 2: http://www.dommo.com/product.asp?id=605)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Oriol,

Bona crònica del debat! Jo m'ho vaig passar molt bé, sobretot amb les "provocacions" d'en Burgada.
Queda pendent un debat sobre blocs polítics...

Salut i gràcies pels comentaris sobre el meu bloc.

Saül
http://blocs.mesvilaweb.com/sgordillo

Carlos ha dit...

Curiositat sobre els periodistes

Perquè San Francesc de Sales és patró dels periodistes però també dels sordmuts? Hi ha alguna relació directa?

Per cert Oriol, m'he canviat de blog (el de blocat no val per res),i ja que em tens lincat, podries posar-me la nova adreça(carlos-serrano.blogspot.com).

Gracies i salut

Eu ha dit...

Yuri, jo també m'ho vaig passar molt bé en el debat, però també em vaig quedar amb les ganes d'aprofundir més en el tema dels blogs.
Veient que en Saül s'ho va passar tant bé, i que és una de les persones més expertes en el món blogger, potser el podríem convidar un altre dia i aprofundir en el tema... T'ho deixo a les teves mans, secretari de formació!!

Víctor ha dit...

Ja he tornat! De manera parcial, però ja he tornat a esciure.

A mi també m'agradaria fer una trobada de blocaires a la que m'agradaria convidar als "nostres", a periodistes com en Saül i a polítics que no siguin "nostres" com en Xavi Martin. Queda pendent i faré tot el que estigui a les meves mans per que sigui així, si l'Oriol ho veu bé, clar.

SALUT, SOCIALISME i REPÚBLICA

Javi ha dit...

La veritat és que a m'ho vaig passar d'allò més bé moderant (o intentant moderar) el debat de periodistes i polítics.

Però jo també vaig trobar a faltar el tema dels blogs, que va sortir molt de passada.

Em sumo a la idea de fer una jornada sobre blogs. I també crec que hauríem de comptar amb blogaires d'altres partits.

Fins aviat!

Oriol Vaquer ha dit...

No patiu, que la trobada de blocaires es farà un dia o altre. Ja me n'encarregaré.
I com més siguem més riurem.

Salut i República