dijous, de febrer 16, 2006

Visca el Front Popular


Avui 16 de febrer de 2006 fa 70 anys de la victòria del Front Popular a les eleccions generals. El Front Popular estava format per Izquierda Republicana, Unión Republicana, PSOE, UGT, POUM, PCE, Federación Nacional de Juventudes Socialistas i Partido Sindicalista.
A Catalunya vam tenir el nostre propi Front d'Esquerres de Catalunya amb ERC, Acció Catalana Republicana, Partit Nacionalista Republicà d'Esquerra (Josep Tarradellas), Partit Republicà d'Esquerra, Unió de Rabassaires, POUM, Partit Català Proletari i Partit Comunista de Catalunya.
La CNT no hi va entrar, però hi va donar suport.

Visca el Front Popular!!! Visca la Repúlica!!!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Se t'ha passat pel cap fer la més mínima autocrítica a la política del front popular?
El gran problema d'Espanya és que tots estem orgullosos de nosaltres mateixos, no ens penedim de res del que hen fet els nostres antecessors polítics, i aquell immens desastre va ser, en part, causat pel front popular.

Eu ha dit...

Salut i República!

Carlos ha dit...

Doncs això... Visca la República!!!

Oriol Vaquer ha dit...

Estimat anònim,
espero que el teu comentari no vingui a reflectir les idees de pseudohistoriadors com ara Pio Moa.
El front popular va ser un fet necessari per tal de fer front (mai més ben dit) a la dreta reaccionària espanyola i catalana.
El problema que hi va haver va ser que hi havia masses partits i de tendències molt oposades. El PCE estava molt subjecte a les ordres d'Stalin, i el POUM era seguidor de Trotsky. Tot això a es va veure en els Fets de Maig del 37.
Igualment crec que la guerra era inevitable, perque era un sentiment a tota Europa. Aquí va ser un banc de proves. Ens hagués tocat tard o d'hora.
Hi havia massa extremisme per totes dues parts. Però qui es va aixecar en armes va ser l'exercit espanyol amb l'ajuda de l'esglesia, això no s'ha d'oblidar mai.

Salut i República

Jonatan García ha dit...

Hasta la victoria siempre...
...Salud, República y Socialismo

dguti ha dit...

Oriol no tinc paraules, per a afegir o complementar el teu post.

Només dir Salut y República company!!

Anònim ha dit...

Comparteixo l'ànim frontpopulista que anima aquest post, però potser valdria la pena que les esquerres actuals féssim una valoració crítica de l'experiència de Front d'Esquerres per tal d'actualitzar-ne el contingut en el moment actual.