diumenge, de març 04, 2007

Una societat amb deures, una societat sense drets?

Aquest cap de setmana he estat a l'escola de formació de la JSC del Vallès Occidental, una escola dirigida especialment a preparar les pròximes eleccions municipals del 27 de maig.
Però la xerrada que he trobat més interessant ha estat la del diumenge al matí, amb el títol Una societat amb deures, una societat sense drets?, on hem parlat amb representants de diverses entitats que treballen al voltant de la immigració i els joves com són SOS Racisme, Creu Roja Joventut, Associació cultural Nous Temps i l'Associació sociocultural Ibn Batuta.
Una de les conclusions que hem tret de la xerrada és el fet del reconeixement dels drets de la gent immigrada, començant pel dret al vot, ja que una bona forma d'integrar és donar els drets als de fora perquè puguin sentir-se com els d'aquí. Aquesta és una aposta molt complicada, ja que actualment només poden votar a les eleccions municipals qui té la ciutadania d'un país de la UE o aquells països amb convenis amb Espanya, tots països sudamericans. La solució és lligar ciutadania amb residència, ja que l'important no és tant d'on ets sinó d'on et sents i allà on desenvolupes la teva vida.
Si la població immigrada no té reconeguts aquests drets, també amb el reconeixement dels autòctons, és molt doifícil una integració plena. Parlant d'integració, també s'ha parlat dels diferents models que hi ha a europa, com el francès o el britànic, i la conclusió que hem tret és que el que cal és la interculturalitat, el mestisatge de les diverses cultures, que això és el que acaba enriquint a la societat i fa que tothom s'hi pugui sentir representat.
Per últim, demanavem a les entitas que ens diguessin què n'esperen dels partits polítics i les administracions públiques. La resposta ha estat molt unànime: que sàpiguen transmetre els valors del respecte als dretrs humans, de la diversitat, de la igualtat i la democràcia, no només entesa com a votaació en unes eleccions, sinó com a la participació en la vida pública amb plenes garanties de llibertat. I jo també hi inclouria un aspecte que no s'ha dit ecplicitament però sí implícitament: la justícia social.