dijous, de febrer 22, 2007

La "participació ciutadana" com a eina de desgast del govern

Ara que s'estan redactano acabant d'elaborar els programes electorals dels diferents partits polítics de cara a les properes eleccions municipals del 27 de maig, és quan un fa reflexions sobre quin municipi vol, com vol que sigui la seva ciutat o poble.
L'altre dia, en la reunió que teniem els socialistes argentonins,va sortir el tema de la participació ciutadana i el diàleg amb diferents representants de la societat municipals, com associacions, entitats, associacions de veïns, plataformes, etc. La darrera legislatura a Argentona ha estat molt marcada per un atac ferotge contra l'equip de govern acusant-lo principalment de falta de diàleg i de no escoltar-se a la "gent del carrer". Demanaven Participació ciutadana, que els grans temes del poble es decidicin en referèndum.
El primer que cal dir a qui no conegui Argentona és que qui més ho reclamava era un partit, Esquerra Unitària, que només va aconseguir una sola regidora de disset que en té el consistori, i que va fer bandera, juntament amb la Plataforma en defensa del centre històric, que curiosament tenia molts integrants comuns, sobre el tema de l'enderrocament d'una casa del segle XVII que havia estat una masia. Aquest projecte va ser clau per l'equip de govern sorgit el 1999, amb majoria absoluta, una coalició entre l'Entesa per Argentona i el PSC. L'Entesa per Argentona va ser la clara guanyadora de les eleccions del 2003 i va tornar a repetir el pacte de govern amb el PSC.
Utilitzo aquest exemple d'Argentona per denunciar el que considero és una pràctica molt extesa entre gent acostumada a queixar-se sistematicament, i que molts cops és utilitzada políticament per interessos no massa clars. S'utilitza l'apel·latiu de la "participació ciutadana" per intentar desgastar un equip de govern, apropiant-se la representativitat de tothom: "El poble està crispat, i no els vol, volem decidir sobre el nostre futur". Això ho deien alguns tot just 2 mesos després de les eleccions municipals, quan havien tret un resultat del 9,5% dels vots, que representava el 4,7% de tota la població d'Argentona. Aquesta gent reclamaven la "participació ciutadana" per veure si podien guanyar per un altre cantó allò que van perdre a les urnes.
Quan nosaltres, els socialistes, parlem de la "participació ciutadana" ens referim a un diàleg constant amb tothom, a saber quines són les problemàtiques de la gent, estar en contacte permanent amb la ciutadania, que si hi ha algun problema el canal de comunicació amb l'administració sigui clar, ràpid i eficaç. El que pretenem és solucionar els problemes de la gent, però també reclamem el mateix grau de seriositat i rigor a la ciutadania, ja que no val queixar-se d'un problema quan ja s'està en una situació límit i abans, bo i sabent-ho, no s'ha mogut un dit per denunciar-ho.
La participació ciutadana és clau pel bon funcionament de les administracions públiques, en especial amb l'ajuntament, l'administració més propera. Però no només cal reclamar i esperar asseguts que ens solucionin qualsevol problema. Ens hem d'imlicar en la nostra societat per aconseguir millorar entre tots, junts, en un sòl sentit: fer una món millor per viure-hi. En això consisteix la participació ciutadana.