dimarts, d’octubre 23, 2007

Com construím les nostres infraestructures?

Ja fa temps que parlem d'infraestructures, i últimament encara més. Independentment del debat polític que gira entorn seu, el que m'ha preocupat molt és la qualitat de les grans obres públiques que es fan.
Com a enginyer, he estudiat el càlcul d'estructures, fonamentacions, instal·lacions, he tingut assignatures que m'han ensenyat a realitzar projectes constructius. Però això sempre és una teoria que s'ha de veure recolzada per un coneixement ampli de la realitat, un aprenentatge pràctic que permeti desenvolupar els projectes amb les màximes garanties possibles que és un bon projecte, amb solucions d'acord amb l'entorn on es desenvolupa, amb solucions factibles i de fàcil execució, o com a mínim realitzables, i que afectarà el menys possible les persones i activitats humanes del voltant.
He treballat durant un any i mig a l'aeroport de Girona en la direcció d'obra d'intervencions que es feien a l'aeroport per ampliar-lo. I he vist projectes i la forma com es porten a terme. Un dels principals problemes que veig en les obres de l'AVE al sud de Barcelona és que sembla que els enginyers que han dissenyat el projecte, o no hagin vist mai una obra, o hagin fet uns càlculs equivocats, o en els projectes primava més la part econòmica sense tenir en compte critèris tècnics. Sentia l'altre dia un representant del Col·legi de Geòlegs que deia que si es fessin uns estudis bons, un bon projecte i una execució de l'obra correcte, no hi hauria d'haver problemes. I ja veiem el que passa.
En aquest sentit, crec que els col·legis professionals, enginyers industrials, de camins, geòlegs, arquitectes,...haurien de vetllar pel bon desenvolupament de totes les seves feines, pressionant a l'administració pública i que exigeixi uns projectes pensats i amb sentit comú, que ja sabem que és el menys comú dels sentits.
És una feina que s'ha de fer des de molts fronts, públic, sector privat, però els col·legis professionals són els qui tenen més bon criteri alhora de demanar professionalitat en el redactat dels projectes d'infraestructures i una direcció facultativa en l'administració pública que permeti que els ciutadans i ciutadanes tinguem les infraestructures que ens mereixem.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bastant d'acord amb tot això Oriol, però t'has oblidat d'alguna cosa que jo crec és molt important i que afecta moltíssim a aquest tipus d'obres, la necessitat dels polítics d'inaugurar el que sigui en temps d'eleccions. Creï'm, jo ho estic vivint en primera persona. A part d'això, només una cosa més:
Salut i República.

Pd: Una abraçada des de Xerez i... ¡ens veïem a Fires!!!

Oriol Vaquer ha dit...

Sí, el que cal és que l'administració pública actuï amb més criteri tècnic. Està clar que saps molt bé del que parlo com a enginyer i com a ex-direcció d'obra.

Ens veurem seguríssim per Fires de Girona!!

Salut i República

Anònim ha dit...

benvolgut oriol, els enginyers que fa molt temps que treballem per a som els primers interessats en que a les nostres obres no hi hagi problemes. Recorda que hem estudiat les mateixes assignatures que tu, i per tant, en sabem com a mínim igual. T'oblides que, moltes vegades, primen els criteris del "client" o sigui, del polític o parti polític de torn, per sobre dels criteris tècnics. I això passa, tant a la fase de projecte (decisions de traçat impossibles) com a la d'execució (terminis). Per desgràcia, encara som nous en això de la democràcia, i això fa que tinguem una classe política de dubtosa qualitat, i que moltes vegades no te ni idea del que demana amb la prepotencia d'un nou ric. Podriem posar per exemple els que ens han caigut a Argentona. Ah, una última cosa, no correspon als col·legis vetllar per la qualitat dels professionals ni auditar projectes. Correspon a les universitats formar tècnics ben qualificats, que no necessitin controls de qualitat.
salutacions

Anònim ha dit...

Vaqué et vull donar les gràcies. Perquè la patètica política del teu partit a Catalunya ens està acostant més a la llibertat.

Guanya Zapatero, s'enfonsa Catalunya

Anònim ha dit...

Hola Oriol,

He vist el teu blog i està molt bé.
T'invito a que visitis www.bleews.cat i si t'interesa que et registris i puguis enllaçar el teu blog a la categoria de política o de blogs personals per tal d'incrementar les visites cap a aquest. Cada cop que publiquis una entrada en el teu blog apareixerà automàticament a bleews. També pots fer que els usuaris del teu blog votin les teves noticies, formar grups d'usuaris amb notícies similars, etc.

Per qualsevol altra cosa el meu mail és info@bleews.com i ja saps on trobar-me.

Salutacions,

Marc
L'equip de Bleews

PD: sento haver contactat per mitjà d'un comentari, però no he trobat cap altra manera de fer-ho. En tot cas no cal que el publiquis.