dimecres, de desembre 14, 2005

Lerrouxisme, feixisme i demagògia

He llegit a la portada del Diari de Girona d'avui que ahir Maulets va boicotejar un acte de la plataforma Ciutadans de Catalunya, en el qual havia de parlar Albert Boadella i Francesc de Carreras.
La cosa va acabar malament, com era d'esperar per part de tots dos col·lectius. Cada col·lectiu amb el seva propia argumetació, amb el seu discurs i amb les consignes pertinents, però tots dos defensant la llibertat, lluitant contra els feixistes (insult proferit per part dels bàndols, curiós).
Ideològicament sóc contrari tant a Maulets com a Ciutadans de Catalunya, i considero que cap dels dos són representatius d'un tarannà democràtic. Les accions de Maulets són d'un caire feixista que espanta, sobretot denominant-se d'esquerres. Sembla que tenen el mateix concepte "revolucionari" que Stalin. Consideren que qui no vulgui el mateix que ells amb els mitjans que ells defensen, és perquè està en contra i per tant és un "feixista espanyolista". Aquí fins i tot hi entra ERC. Això és el summum de l'extremisme. I de Ciutadans de Catalunya el que puc dir és que és la demagògia en estat pur, un retorn al lerrouxisme més radical (valgui la redundància) del bienni negre de la II República Espanyola. Amb l'excusa del dret a la llibertat d'expressió, van en la seva contra ja que insulten i denigren qui no pensa com ells, dient que són terroristes i feixistes.
El problema és que aquestes dues visions de Catalunya i Espanya es retroalimenten, sense uns, els altres no tindrien arguments, no tindrien l'enemic, el Mal, dit en un sentit maniqueïsta. Com més actes d'aquest tipus siguin boicotejats, més paper de victima tindran els reaccionaris, i quants més actes en contra de Catalunya es fagin, més seguiors hi haurà de l'independentisme radical català. Només cal veure les notes de premsa que ha fet cadascú. Tos van sortir victoriosos: Maulets va aconseguir aturar "el feixisme ultraespanyolistes", i segons Albert Boadella, els assistens a l'acte van ser "herois" per aguantar els atacs feixistes del nacionalisme independentista català. I també la valoració que fan dels Mossos d'Esquadra, ja que segons els primers són forces represores que no deixen manifestar-se, i segons els segons no van actua quan calia perquè són forces al servei del nacionalisme.
Realment, tant un com els altres són uns extremistes (quan els extrems es toquen) que defensen un model de societat amb un pensament únic. Tant uns com els altres són uns intransigents. Tant uns com els altres són uns feixistes.

P.D: Les fotos les he agafat perquè m'han semblat molt explicatives tant d'uns com dels altres. La primera foto està treta de Libertad Digital (aquests no els vull enllaçar), els independentistes no deixen parlar tirant gas pudent. I la segona foto està treta del Diari de Girona i el de la cadira era un assistent a l'acte.

16 comentaris:

Xavi Martín ha dit...

Malgrat posicionaments radicals en els dos bàndols, uns utilitzen la violència i els altres la paraula.

Oriol Vaquer ha dit...

Mira la foto, el que té una cadira apunt de llançar-la pel cap d'algú és un simpatitzant de Ciutadans de Catalunya.
L'insult, la demagògia i la provocació també és violència.
Pensa que Hitler va arribar al poder gràcies a la paraula en unes eleccions.

Salut i República

Xavi Martín ha dit...

D'acord, però res hauria d'impedir a Ciutadans de Catalunya ni a cap altra plataforma legal realitzar un acte sempre que aquest s'enquadri en el marc legal.

Oriol Vaquer ha dit...

Aquesta plataforma em titlla de feixista perquè estic en un partit que es considera catalanista i va aprobar un estatut on es defensa que Catalunya és una nació.
Això NO és llibertat d'expressió, això és un insult, i per tant no està dins el marc legal.
Ja he criticat el fet que Maulets no deixa parlar i condemno els fets.
Jo carrego contra els dos: uns per l'actitud i els altres pel discurs.

Salut i República

Anònim ha dit...

Hola Vaquer, sóc simpatitzant de maulets(com ja podràs comprovar tot seguit)
Dius que tots dos bandols es titllen de feixistes i es posen a la boca la paraula llibertat, tu has fet el mateix, curios oi?
Per desgràcia, organitzacions com maulets, es veuen obligades a fer actes d´aquest tipus, per poder-se expressar en un mitjà de comunicació d´ampli abast.
Ja deus coneixer els criteris informatius oi? nomès es treu a la llum els articles i comentaris dels grans partits com el teu. Avui, tu i jo parlem de maulets; ho vas fer fa 10 dies, ho van fer els mitjans de comunicació? NO, perque en l´acte de rebuig a la constitució, no van haver-hi aldarulls(que trist) en canvi si que deus estar al corrent de la botifarrada a la hispanitat(es clar alli es va infringir la llei, van cremar una bandera).
La paraula radical, ve d´arrel, no ser que hi troves de dolent en l´arrel de les coses. Potser si que s´avusa de la paraula feixista, però no gosaras dirme, que el que defensa la plataforma de Boadella pot indignar a molta gent.
Si els mitjans de comunicació difonguessin totes les corrents ideològiques per igual, tot això no passaria.

Anònim ha dit...

Maulets no et titlla de feixista, pel sol fet de formar part del PSC, si et titllen de tal, tindran motius.
Pel que fa a l´estatut, és lògic que no els agradi que l´anomenis nació a Catalunya, ja que nomès n´es una part.
Et recordo que els mossos, reprimeixen i molt, el jovent independentista.
A mi m´han multat amb 1202 eurus, per enganxar cartells a les CARTELLERES del meu municipi.
Et recomano que et llegeixis la declaració de principis de maulets, potser et sorprendrà:
www.maulets.org
Apali Salut i revolució!!!! agraït de poder participat.

Pedro ha dit...

Ei Oriol, malauradament RAC1 ha tornata pujar en audiència, i Catalunya Ràdio, la Com i la SER han baixat.

Oriol Vaquer ha dit...

Benvolgut Joan,
primer de tot gràcies per participar al meu blog.
En el comentari anterior deia que els qui em titllaven de feixista era Ciutadans de Catalunya. Però també t'haig de dir que a mi i al meu partit Maulets m'han dit molts cops feixista.
L'entorn de Maulets el conec molt bé, perquè tinc amics d'Argentona que ho han estat i hem xerrat de política molts cops, i he estat a la taverna Atzucac de Mataró. I a la Botifarrada hi he anat molts cops, tant a tocar amb un grup de música que teniem, Skandal, com a pendre una copa. Precisament jo vaig descobrir Obrint Pas a la primera botifarrada que es va fer a Mataró, ara ha fet precisament 10 anys. I abans de fer-se a Mataró, es van fer a Argentona les Botifarrades.
Estic d'acord amb tu amb el que dius dels mitjans de comunicació.
Considero que no s'ha de cremar CAP bandera, perquè són les persones qui les enarboreixien.
Jo crec que Catalunya si és una nació, i que els Païdod Catalans són una realitat bàsicament linguísta i cultural. Fins i tot en l'època de la Corona d'Aragó, políticament els quatre regnes estaven separats. Però bé, del concepte nació se'n poden fer moltes definicions, i cada cas s'ha d'estudiar particuarment.

Salut i República

Ramon Bassas ha dit...

Com l'any passat, se celebra un dinar de blocaires mataronins, que som una bona trepa. També acceptem "estrangers". Serà el proper dijous dia 22 de desembre al migdia. Més informació i inscripcions a cescamat@hotmail.com. La idea és comprovar que som de carn i ossos. Au, anima't. Vindràs?

Anònim ha dit...

Podria se que Catalunya s´estiguès convertint en una nació(però ho dubto molt). En tot cas una nació sol ser una comunitat linguistica i cultural, que és exactament el que tu has dit dels Paisos Catalans.
Mantinguent però, el que tu has dit de Catalunya:nació.
Hem pregunto com és que no li desitges un estat, és a dir, com és que no ets independentista? Si el que dius creure és cert, no te lògica.
Pel que fa a als quatre regnes separats, ho trobo genial, crec que JaumeI tenia una visió d´"estat" molt moderna, i de fet crec que el temps li ha donat la raó, llàstima que per culpa d´aquella bona gestió, en el seu temps, ara tinguem l´etern debat del que sóm i el que no som, per manca de unitat gestionadora de l´època de la corona catalano-aragonesa.

Oriol Vaquer ha dit...

Ramón,
ja m'ha arribat la informació, el que passa que no crec que hi pugui anar, perquè estaré treballant. Ja us diré alguna cosa.

Joan,
jo sóc socialista, i per tant no penso que les nacions han de conformar estats necessariament. Això és el nacionalisme del segle XIX, el concepte estat-nació, que llavors pot portar a l'equivocació de pensar que si existeix un estat ha de ser també una nació. Això és el que pensa el PP. El meu sentiment és que les diverses nacions poden conviure juntes, i que si volen formar estats, llavors que es possin d'acord en l'estructuració. A partir d'aquí és quan surt el nostre concepte d'Espanya federal, la unió de les diverses nacions ibèriques. Et recomano que llegeixis el llibre "Nacionalisme i federalisme" de Rovira i Virgili, on explica molt bé què és cada concepte.
Llatinoamèrica o la Commonwealth són nacions? perquè són realitats linguístiques, i molts cops també culturals.
Les nacions són molt més complexes,per això és tant difícil definir-les.

Salut i República

Anònim ha dit...

Salut Oriol!!, Estic totalment d´acord amb tu amb les 7 primeres linies que has escrit,jo també sóc socialista, (no ser pas si com tu) defet, jo no vull cap estat, jo vull la garantia dels meus drets nacionals(linguistics,culturals etc.. L´Espanya federal, mai serà tolerant, la veritat, jo no veig que el govern de Madrid, pugui arrivar a agafar-se mai com a simbol identitari els castellers per posar un exemple. Ara el tema de la peninsula iberica ja m´agrada molt més, de fet els catalans som iberics, però no pas espanyols.
Sembla ser que saps tant bé com jo, que Espanya, és un invent de fa quatre dies, i l´"espanyol" no és altre cosa que castellà.
Però t´haig de dir també, que mentre els espanyols ens tinguin com a "colonia", jo seguire reclamant un estat català!!

Joan Safont ha dit...

Com bé saps Oriol, tant Maulets com Ciutadans de Catalunya, són opcions minoritàries a Catalunya, gairebé marginals. Si es barallen entre ells, senyals que són extrems del nostre sistema. Estic en contra de la violència i de no deixar parlar a la gent, per tant considero un error tot plegat.. així potser es venç, però dubto que algú es convencés de res.

Anònim ha dit...

Ep Joan,ets tolerant amb les apologies al nazisme, o de qualsevol altre tendència per l´estil.
Hem sembla que en el conflicte de Girona, hauries de diferenciar entre politica d´agresors i politica d´agredits; No es tracta de boicotejar l´acte perque si, sino de donar a coneixa a la ciutadania les tendències anticatalanes i agresores de Boadella.
Per desgràcia els mitjans de comunicació només reaccionen davant aquests numerets.
Maulets no tolera ni agressors ni manipuladors. Suposo que tu deus ésser d´aquells que defensen la cope en nom de la llibertat d´expressió, per cert ja has dit violents a les jerc pel numero de Madrid?

Anònim ha dit...

Hola Oriol, soc l'Eudald Calvo.

No deixa de ser curiós que dues persones que viuen al mateix poble, a uns 50 m un de l'altre, s'hagin de parlar mitjançant l'internet, però què hi farem !

He estat llegint el teu blog (et torno la visita que vas fer pel web de la Garrinada).

Com ja saps, per mi el PSC i les seves joventuts són el súmum de la hipocresia. Tant insulten els nacionalismes com declaren que Catalunya és una nació. Tant sou pacifistes com recolzeu l'ocupació a l'Afganistan. Tanta zona roja i després hem de suportar a la Tura i els seus gossos d'esquadra insultant i reprimint al jovent amb una excusa qualsevol.

Però entrem al tema que toca. Jo simpatitzo amb Maulets (com el company Joan, que no tinc el gust de conèixer, crec). No seré jo qui et doni els arguments oficials de Maulets i tota la parrafada ideològica de Maulets, però el que no permetré és que es digui que Maulets és una entitat feixista.

És més... em sembla que no aportes cap argument per demostrar-ho (van fer un acte en contra la plataforma españolista, i què ?)

En canvi, jo et donaré uns arguments per demostrar-te que el PSC-PSOE sí és un partit feixista. Fem memòria... casos de corrupció a carretades durant l'època den Felip; el cas GAL (perquè no s'en recorden mai...?); el senyor Ibarra; el senyor Joan Clos i el seu estrany concepte de civisme; etc.

Abans de dir alguna cosa cal mirar-se el melic. Ah, per cert, suposo que ja hauràs vist el teu article a l'Espurna de Tardor juntament amb el meu.

GARRINADA SUPPORTERS !
ARGENTONA LLIURE I TROPICAL !

Anònim ha dit...

diuen que l'independentisme es tan residual como el partit de "ciutadans", "los extremos se tocan", vinga va, per no ser diferent també jo tiraré de la parauleta del collons, la gent que falta a la veritat manipulant la realitat es.... feixista, juas juas, ja volguera Esperanza Aguirre o Boadella que el jovent català tinguera un percentatge similar a les joventuts del psoe, en realitat som ampla majoria, majoria que vol nació però la nostra minoría espanyola abraçada a Madrid ens fa comunitat, una altre poal de feixisme