divendres, d’abril 14, 2006

Visca la República!

Catalans :

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.

D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.

Tot aquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President FRANCESC MACIÀ


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Oriol en primer lloc et diré que m' agrada molt la teva pàgina em sembla que l ' has ebcertat. Em permeto peró fer-te algunes sugeréncies. En primer lloc no podem oblidar a Companys que fou el primer en primer lloc la Republica, si bé era l 'espanyola, crec que no hagues estat de més fer.hi alguna referéncia. En sehon lloc , no hagués estat gens malament de posar també la senyera i més si llegim la proclama de Macià, crec que segurament la presència de la senyera no hagues estat cap problema. En fi Oriol com pots veure no vull criticar res si no aportar opinios constructives
en fi noi felicitats i VISCA LA REPUBLICA (SI ES FEDERAL MILLOR)
UNA ABRAÇADA

Oriol Vaquer ha dit...

Jo he parlat de Maxià perquè era qui va fer la proclamació de la república el 14 d'abril. De Companys ja en parlaré quan arribi el 6 d'octubre.
Del tema de la bandera, si posava una bandera catalana i republicana havia de posar l'estelada blava, i per desgràcia els que es declaren independentistes de n'han apropiat.
La bandera tricolor ja és federal, perquè els colors vermell i gro fa referència a la corona d'Aragó, i el color morat fa referència al regne de Castella. Per tant ja es consideren tots els pobles d'Espanya agrupats sota un sol signe. I per mi l'escut d'Espanya és clarament federal: la representació dels cinc regnes tots junts. Una mica com el Regne Unit.

Salut i República

Víctor ha dit...

En primer lloc, VISCA LA REPÚBLICA!!. Ara, el tema de les banderes: com bé deia el meu company Oriol s'hauria de posar l'estelada blava (que s'han apropiat els nacionalistes). D'altra banda, estic plenament convençut que no hi ha una bandera que representi millor la pluralitat d'aquest país que la tricolor, pel simple fet que és l'única que representa els dos regnats que es van unir per formar Espanya.

Ori, un cop més, FELICITATS PEL POST. Magnífic.

SALUT I REPÚBLICA

dguti ha dit...

Oriol una de las razones por las que me caes bien es porque eres tanto o más republicano que yo. Felicidades por el Post y:

SALUD Y REPÚBLICA!!!