dimarts, de gener 24, 2006

Castellano en la intimidad

Amb aquest títol el diputat Jose Antonio Donaire fa una sèrie de reflexions (I, II, i III) sobre la situació del castellà a Catalunya posant les dades sobre la taula, i desfent les tesis del PP i de la caverna mediàtica, que l'única cosa que saben fer és crear alarma social allà on no n'hi ha.
No negaré pas que hi ha gent que es pot sentir incòmoda pensant que l'altra llengua (tant català com castellà) s'usa en excés, però crec que en termes generals hi ha un bon coneixement de les dues llengues i una acceptació. Jo això ho comprovo sobretot amb la gent, a partir de la meva generació, que ja ha anat a escola amb la llei de normalització linguística. Una llei, vull recordar, que obligava a l'escolarització primarària en català defensada bàsicament pels socialistes, perquè CiU volia fer segregació linguística, volia crear guetos on no se sabés parlar català. Com sempre voler lligar política i les identitatspersonals és nefast.
El castellà gaudeix d'una molt bona salut a Catalunya, i el català pot estar en perill però no per culpa dels catalans castellanoparlants o d'una mala llei de política linguísitica a nivell de l'estat (això potser una mica), sinó més aviat pels problemes derivats de la globalització, de l'extensió de les TIC i de la immigració massiva i sense control. I com el català, la majoria de lengües petites del món, tant si són oficials (aquestes potser tardaran una mica més) com si no, acabaran desapareixent.

22 comentaris:

Xavi Roig ha dit...

Bones Oriol!!!!

Aquest post sobre l'utilització de les llengües a Catalunya no està gens malament, però sincerament esperava llegir una crònica del comité federal i del que s'havia parlat i decidit en aquest!!! jejejejej!!!

Una forta abraçada socialista

Anònim ha dit...

Ei botifler, ERC encara no l'ha firma l'estaut de merda, no cantis victoria. Quina vergony que posis el partit per davant del país.

Anònim ha dit...

perquè CiU volia fer segregació linguística, volia crear guetos on no se sabés parlar català"
estic al.lucinant
d'una mala llei de política linguísitica a nivell de l'estat (això potser una mica)"
per ciriticar l'enemic que no qudi, trspues partidisme nen.

Oriol Vaquer ha dit...

Xavi,
estava esperant que m'enviessin les fotos que ens vam fer per il·lustrar-ho.

Ei vigatà, ja vindrà l'estatut, no pateixis. Quin és el millor estatut, un que ens declari l'independència (cosa totalment contradictòria, llavors seria una constitució) i per tant no es pot aprobar tal com estem i sí que trenca Espanya, per tant el PP tindria raó o un que es pugui aprobar i es desenvolupi un model federal?
Jo poso per davant les meves conviccions per davant de pàtries. Qui ha posat per davant el partit al país ha estat CiU fins que no ha aconseguit el que volia, ser protagonistes, i també ERC, que bàsicament ha dit que no, de moment, per una rebequeria (que l'entenc) per no ser avisats ni protagonistes.

I en aquest blog mai he amagat la meva filiació política. Aquí els únics que us amagueu sou els que poseu comentaris com a anònims. Com a mínim sigueu valents i digueu-me qui sou.

Anònim ha dit...

Ei Vaquer sóc jo.
El teu article és prou coherent, però té un final escaròs.
Un "socialista" llensan la tovallola, davant de la globalització? Em fa l´efecte, que estàs massa ven assentat al teu partit, i et fa mandra veure i combatre la realitat desde una òptica socialista.
Si creus el que dius en el teu article, et demanaria, que comencessis a escriure en castellà, (la egonia no és gens agradable).Si mai tens fills, també et demanaria que els hi parlessis en castellà o anglès, no fos cas que esdevinguessin un gueto marginal.
El problema dels PSC, és que te una enorme quantitat de castellanoparlants dins de la seves files, i segurament ningu deu fer l´esforç d´adaptar-se a la llengua catalana. Reflexiona i sigues valent per tornar a fer un article més extens,
Salut i revolució socialista!!!

Oriol Vaquer ha dit...

Joan,
el que digui que el català o altres llengües acabaran desapareixent no vol dir que llenci la tovallola. Jo no sé quan passarà això, però passarà, i no ho dic jo, ho diuen linguïstes de tot el món.
Per la meva part intentaré que sigui com més tard millor.
Un dels problemes del català no són sempre els castellanoparlants, sinó els catalanoparlants que canvien l'idioma cap al castellà. Tinc més amics socialistes castellanoparlants que intenten parlar en català, sobretot a mi, que sempre els parlo en català, que amics meus catalanoparlants, votants de partits nacionalistes, però que de seguida canvien cap al castellà. I m'he trobat en ocasions que acaben parlant en castellà entre ells.
Crec que aquest és un dels motius pel qual molts castellanoparlants encara no parlen en català.
I la familia influeix molt, perque la llengua materna és molt difícil de canviar, sobretot si saps que l'altre també té la mateixa.

Salut i República

Pedro ha dit...

A veure botifler, aquests estatut resol el dèficit fiscal sí o no? Oi que no en tens ni idea? Doncs deixa que ERC, que d'economia en sap una mica més que tu, decideixin el propi vot.

Anònim ha dit...

Jo no he vist a l'Antoni Castells parlar del dèficit fiscal, paraula a la que és l'únic militant del PSC que no hi té alèrgia.

Anònim ha dit...

Hem pregunto que volies aportar amb el teu article.
Resignació?
Humiliació?
Passivitat?
No entenc el perquè d´aquest article que has fet a on vols arrivar?
Que és una lluita perduda i cal treballar-ne d´altres de salvables.
Ja has analitzat una part del problema, com a politic que et deus considerar;
insisteixo, t´animo a fer un article aportant solucions que segur que hi son, jo en tinc unes bones quantes.
Anims!!!

Oriol Vaquer ha dit...

Joan,
l'article sobretot era per dir que m'havia agradat el que havia fet en Jose Antonio Donaire, i servia per anar en contra del PP i de col·lectius com els d'en Vidal-Quadras o en Boadella que diuen que a Catalunya el castellà està discriminat. De pas parlava una mica del català.
Crec que la millor eina per defensar el català es parlar-lo.
Però et prometo que faré un article dedicat al català.

Pedro,
serà que algú d'ERC en sap més que jo, com per exemple el meu alcalde, no tota ERC. No es massa difícil que un economista sàpiga més economia que un que no ho és com jo. Fins i tot tu en saps més que jo, només faltaria, per alguna cosa ho estàs estudiant.
Jo no pretenc donar cap lliçó d'economia, el que faig es remetrem al que diuen els experts en economia pròxim ideològicament a mi, com el conseller Castells. Per cert, tu també no pares de remetret a altra gent: Tremosa, Sala i Martí. Segur que hi ha algun tema que no coneixes en profunditat i que en parles, seguint les tesis d'algu altre. Clar, sinó en lloc d'estudiant series un catedràtic.
I no, l'acord que s'ha arribat amb CiU no resol el dèficit fiscal. Ja ho he dit públicament. Estàs content? Per cert, dubto que TU hagis fet els números concrets per veure quin és el nostre dèficit fiscal. Per tant, també repeteixes.

Salut i República

Anònim ha dit...

" Sala i Martí"
Fas pensa, mira que no saber que els cognoms no es tradueixen... No has anat al cole? Es diu MARTÍN!
Santa ignorància, sento vegonya aliena.
Per cert, el conseller Castells encara no s'ha pronunciat. Perquè serà?

Pedro ha dit...

Tremosa i Sala-Martín tenen una cosa en comú: no són ni de CiU ni d'ERC. Igual que Jordi Pons, Emili Valdero, José García Montalvo, Jacint Ros-Hombravello, Ruiz-Huerta, Teresa Garcia-Milà, Gemma Abío o Núria Bosch.
Els economistes de CiU són Francesc Ohms o Artur Mas, el d'ERC és el teu alcalde.Ah, i Castells encara no ha dit "aquesta bosa és meva".

Anònim ha dit...

És que no han aprendido economía "en dos tardes" com ZP i el seu profe el Sevilla.

Oriol Vaquer ha dit...

Sala-i-Martín (així és com ho posa a la seva web de Columbia) és l'assessor econòmic de la FAES, es veritat.

Anònim ha dit...

Sí clar, això t'ho acabes d'inventar però no passa res, tu a lo teu.

Anònim ha dit...

Ei Vaquer espero frisos el teu article sobre el català.
Salut!
Reunificació,independència i socialisme!

Fer ha dit...

Reunificació? Qué entens per reunificació? Vols tornar als temps de la Corona d'Aragó? M'estàs dient que l'objectiu de l'independentisme és retrocedir uns quants segles enrere en el temps? M'agradaria que m'ho expliquesis ja que no ho tinc gaire clar. Gràcies.

Anònim ha dit...

Capullo, si el teu president ho ha dit, què et penses que és l'eurorregió? Tu ets del PP o del PSOE?

Oriol Vaquer ha dit...

Anònim,
això no m'ho invento, és públic
I no insultis.
L'Euroregió és més extensa que l'antiga corona d'Aragó i de caire comercial i econòmic, no tant polític com tu exposes. Tolosa de Llenguadoc està a la Euroregió i mai ha format part de la corona d'Aragó (vam perdre la batalla de Muret, recorda), i Sicilia i Nàpols sí que van ser a la corona d'Aragó i no a l'Euroregió.

Anònim ha dit...

vA HOME VA, LA IDEA ÉS LA MATEIXA. ÉS PÚBLIC PERÒ NO HO POTS DEMOSTRAT.
VALE, I TU MILITES A BATASUNA, ÉS PÚBLIC.

Fer ha dit...

L'Eurorregió preten 'reunificar' aquells territoris de fora de Catalunya que actualment no en formen part?

Tu estas tronat i t'has begut l'enteniment. Tot és interpretable en aquesta vida però de vegades hi ha gent que tot ho malinterpreta en funvió del seu interés. Tu ets un d'aquests i a sobre només utilitzes les desqualificacions per que t'escoltin...

Si em preguntes si soc del PP és que realment no entens res de res. Pobre ignorant...

Anònim ha dit...

la ironia tu no la deus controlar gaire no? però els arguments que utilitzes per atacar els que defensem la idea d'establir pons entre pobles germans són els de la gent del PP, els mateixos, iguals, es nota que pertanys a la branca lerrouxista del PSC, perquè no t'adones que el president ens dóna la raó amb la idea d'eurorregió.
No has entès res.