dijous, de gener 12, 2006

Todo el mundo al suelo!


Després d'un segle XIX ple d'aixecaments militars, pronuciaments i cops d'estat per part dels generals Prim, O'Donnell, Serrano, Pavía, Narváez, Lorenzo Milans del Bosch i Espartero entre d'altres.
Després d'un segle XX amb dues dictadures fruit dels cops d'estat de Primo de Rivera el 1923 i de Mola, Sanjurjo i Franco el 1936, i amb els intents fallits de Sanjurjo el 1932 i Tejero, Jaime Milans del Bosch i Armada el 1981.
Ara que comencem al segle XXI es recupera aquesta tradició tant espanyola d'obtenir per les armes allò que no es pot aconseguir a les urnes o a través de la justicia. Ja feia massa temps que els militars estaven callats aguantant el procés democràtic més llarg de la història d'Espanya i el tinent general Mena Aguado no ha pogut aguantar més. I no és l'únic.
Sempre s'ha dit que el concepte Intel·ligència militar és paradoxal. Són dos termes antagònics.
M'agradaria destacar dos articles que he llegit avui a El Periodico de Catalunya. El més polític és d'Enric Sopena "Abans de mi, el diluvi". I l'altre més humanístic és d'en Josep Maria Espinàs "¿Un altre general? No, gràcies"

A la foto es veu el Tinent Coronel Tejero practicant l'esport nacional dels militars espanyols

18 comentaris:

Fer ha dit...

D'on no n'hi ha no en raja, això està clar, però en aquest cas jo continuo pensant que el més trist és que el P.P. no ha denunciat els arguments de Mena ni condemnat les paraules ni el tarannà 'una mica' anti democràtic que desprenen. Deu ser que no els va desagradar del tot...

Xavi Martín ha dit...

Et falta dir que el 1934 també va haver un intent de desastabilitzar el govern de la República (perquè ho era d'esquerres o no podia ser) per part del PSOE.

I el de 1932 fallit de Sanjurjo.

I aquell aixecament armat de Prats de Molló, per part d'Estat Català, que posteriorment va ser ERC.

Xavi Martín ha dit...

El de Sanjurjo ja l'havies ficat, disculpa.

Oriol Vaquer ha dit...

Xavi,
Ni als fets d'octubre del 34 ni a l'aixecament de Prats de Molló per part de Macià ho va promoure l'exercit.
A Asturies hi va haver una vaga general de la conca minera repressaliada durament per part de l'exercit dirigida per Franco. I al president de la Generalita Companys elegit democràticament se'l va posar a la presó.
L'intent de sublevació d'Estat Català no hi ha cap estament oficial. És comparable a les guerres carlistes. I Macià també va anar a la presó.
Jo no parlo de conflictes armats ni de desestabilització social. Parlo dels militars que aprofiten el seu poder per marcar ells les regles del joc.
Si et consideres demòcrata, el primer que hauries de fer és condemnar l'intent de voler imposar per les armes el que no et dona la democràcia.
Però clar, ja se sap que la dreta sempre ha utilitzat als militars perquè els fagin la feina bruta.
Tant d'apel·lar a la Constitució, i quan algú parla de saltar-se-la sempre el defenseu. Si l'Estatut sobrepassa la Constitució, es porta al TC i llavors no es pot aprovar. Això és democràcia, això és utilitzar totesles eines de l'estat de dret que tant us ompliu la boca.
En aquest tema soc totalment intransigent amb vosaltres. NO espot estar entremig. O ho condemneu, o vol dir que esteu amb ells i els seu plantejaments i actituts.

Salut i República

Xavi Martín ha dit...

El Partit Popular no subscriu les paraules del militar Mena (no obstant Bono n'ha realitzat de semblants).

D'acord que tots els intents de desestabilitzar que no havies citat no els ha fet l'exèrcit, però no deixen de ser preocupants que coses així succeeixin en situacions de democràcia, encara que aquesta sigui fràgil com ho era la de II República.

Oriol Vaquer ha dit...

Bono ha destituit Mena Aguado i el PP ha dit que "eren complensibles les seves paraules".
Encara no he sentit cap dirigent del PP condemnant les declaracions colpistes d'aquest militar. Aquí es veu la seva voluntat d'estat i de lleialtat amb la democràcia. O sigui, cap. Recuperar el poder per tots els mitjans.
Si em vols demostrar que tu "no ets d'eixi món", com deia Raimon, has de dir abans que res que condemnes les declaracions, i llavors pots fer el comentari polític que creguis convenient.

Macià es va revoltar en temps de Primo de Rivera. O sigui dictadura. I el bienni negre no és pas un exemple de democràcia, perquè hi havia masses elements desastabilitzador pel mig. Era un escenari prebèlic, tant aquí com a Europa.

Salut i República

Fer ha dit...

Xavi, lo que no puede ser, no puede ser y además es imposible. La actitud del PP en esta caso es realmente imperdonable y tiene un tufo que nos recuerda al franquismo más rancio y arcaico. El PP simplemente no ha condenado esas palabras... tu lo has dicho... no las suscriben. Todos sabemos que el lenguaje en casos así debería ser más contundente y no dejar lugar a duda... el PP se ha quedado a medias... ha intentado cargar contra Zapatero, ha intentado crispar un poquito más esta sociedad, ha intentado eludir toda responsabilidad sobre el señor Mena diciendo que son reflejo del momento actual... y lo peor de todo, ha intentado paracer demócrata y apoyar a una parte del ejército que quiere pronunciarse. Demasiados juegos malavares como para que no se caigan todas las pelotitas al suelo... y caerán.

Pedro ha dit...

L'alte cop d'estat v atenir com a fill la LOAPA. Us vau quedar a gust.

Oriol Vaquer ha dit...

Primero.-Estimar parcialmente los recursos acumulados 311, 313, 314, 315 y 316/1982, y, en su virtud, declarar:

a) Que el Proyecto de Ley Orgánica de Armonización del Proceso Autonómico (LOAPA) no puede promulgarse como ley orgánica, de acuerdo con lo señalado en el Fundamento jurídico segundo.

b) Que el Proyecto de LOAPA no puede promulgarse como ley armonizadora, de acuerdo con lo señalado en el Fundamento jurídico tercero.

c) Que son inconstitucionales los artículos 1; 2; 3; 4; 5.1, 2 y 3; 7.1 y 2 (párrafo segundo); 9; 10; 22, c); 23; 24.2; 34.1 y 37.2, así como los incisos contenidos en los artículos 32.2, a), y 37.1: «en función de la implantación real de la misma» (art. 32.2, a) y «de conformidad con lo que disponga la legislación prevista en el artículo 149.1.18 de la misma, y la que, en su desarrollo, puedan dictar las Comunidades Autónomas» (art. 37.1), por vulnerar los preceptos constitucionales en los términos fijados en los correspondientes fundamentos jurídicos de esta sentencia.

Segundo.-Desestimar los recursos en todo lo demás.


Això és la sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat contra la LOAPA.
Jo no sóc jurista, però llegint això sembla que la llei no va tirar endevant, perquè clarament és inconstitucional.

Per tant, va ser un projecte de llei que no es va arribar a aplicar a la realitat. Prou de parlar-ne. Ja va passar. No sé perquè se'n parla tant d'una llei que no va existir. clar, quan el TC té sentències favorables a les autonomies i contràries al govern central no es diu.

A dia d'avui és molt fàcil dir les coses que es van fer malament durant la transició. Però jo et dic que el 23-F el meus pares estaven enterrant els documents del partit al mig bosc i preparant-se per l'exili. I amb això no vull ni una frivolitat. No acceptaré judicis de valor a posteriori.

Salut i República

Pedro ha dit...

Et sonen les filles de la LOAPA?Altrament dites LOFCA i succedànies?

Oriol Vaquer ha dit...

Sí. Però per això jo demano un estat federal, per no haver de dependre d'un govern central que et digui què pot o no pots fer sinó que ens haguem de posar d'acord totes les federacions i decidim quina relació volem tenir entre nosaltres.
Actualment hi molta part del socialisme espanyol que va acceptant les idees federals. Però ja se sap que Felipe Gonzalez no era en absolut federalista. Voler demanar depen de quins gestos a depen de qui és voler falsejar la realitat clarament i tenir una excusa fàcil per criticar. Critica pel que és, no pel que tu voldries que fos o que es comportés.

Salut i República

Anònim ha dit...

ENVÍO TEXTO QUE HE RECIBIDO DE LA RAE (REAL ACADEMIA ESPAÑOLA) EN RELACIÓN A UN NUEVO VOCABLO QUE HA SIDO RECIENTEMENTE ACEPTADO Y QUE VA A SER INCLUÍDO EN LA PRÓXIMA EDICIÓN DEL RAE.

La Real Academia Española de la Lengua, en sesión plenaria, ha decidido crear el sillón zp minúscula, en homenaje al gran intelectual que ocupa la presidencia del gobierno. En el acto de toma de posesión, el secretario de la Academia leerá la acepción de zp, que será incluida en la próxima edición del DRAE, que es la siguiente:

zp ó
zetapé. (del lat. zopencus putamadris).

1. Dícese del incapaz para presidir su comunidad de vecinos.

2. El que por fuego o explosión se ve aupado a un cargo público sin ser capaz de desempeñarlo.

3. U.t.c. insulto, equivalente a tonto: no seas zp por no seas tonto.

4. El que, con gran osadía, es capaz de nombrar a Moratinos para cualquier cosa, y, en particular, para Ministro de Asuntos Exteriores.

5. Individuo que puede hablar de cuestiones complejas, que desconoce, sin decir absolutamente nada, pero con mucho talante.

6. Hombre al que le sientan mal los trajes, le quedan las mangas raras, se le meten los pantalones por los calcetines y carece del más mínimo estilo o donaire en el vestir.

7. Hortera. Que llevó calcetines blancos en los 80.

8. Que siente placer en molestar y disgustar a los norteamericanos. Que se regodea en la mala educación con los mandatarios de ese país, insulta a su pueblo al paso de su bandera y, simultáneamente, quiere ser recibido por su presidente.

9. Que llama matrimonio a cualquier cosa, incluso al amancebamiento homosexual. Que siente placer al privar a un niño de padre o madre.

10. Persona poco instruida en la historia de España, que se permite el lujo de jugar a desmembrarla y que dice aceptar cualquier barbaridad que le puedan enviar desde un parlamento regional.

11. El que negocia con terroristas, que pone en la calle a asesinos, facilita la colocación de artefactos y fomenta la pertenencia a banda armada. El que, incumpliendo la Ley, permite la presencia de terroristas en las instituciones, facilitándoles subvenciones y financiando sus actividades.

12. Persona que a la muerte de soldados en zona de guerra le llama accidente si los envía él, y asesinato si los envía cualquier otro en misiones de paz.

13. El que tiene un parecido impresionante con el humorista británico Rowan Atkinson, más conocido como Mr. Bean, que se caracteriza por hacer papeles de imbécil. Quien no tiene que actuar para pasar por Mr. Bean.

14. Presidente de Gobierno del que se ríen y benefician las minorías caciquiles, en detrimento de su propios votantes, mientras que medio país se echa las manos a la cabeza con las irremediables tonterías que hace.

15. Amigo de separatistas y valedor de sus principios, en quienes deja el gobierno de la Nación.

16. El que "negocia" cualquier cosa dando lo que le piden íntegramente y a eso denomina talante, cuando en realidad toda la vida ha sido hacer el bobo.

17. Político que al serle desfavorables las encuestas oficiales, opta por no publicarlas.

18. El que hundiendo un país pretende estar salvándolo, fomentando la desigualdad en derechos, educación, justicia, economía....

19. Persona obsesionada con la guerra civil, que defiende los asesinatos, las checas y los paseos de uno de los bandos, y a eso llama república democrática.

20. Que no respeta los símbolos del Estado que preside, que habla cuando suena su himno nacional y que, sin embargo, muestra un gran respeto por las banderas inventadas por cuatro separatistas.

21. Tonto del culo.

22. El que despilfarra el dinero de otros subvencionando las películas de sus amiguetes.

23. Individuo al que le queda grande un cargo.

24. El que se mete en líos y no sabe cómo salir de ellos, metiendo en líos a los demás, innecesariamente.

25. Plagiador de la Alianza de Civilizaciones, llamando civilización a que la mujer vaya dos pasos detrás del varón, que no pueda decidir sobre su futuro; fomentar la guerra santa o impedir la libertad de culto. El otro lado de la alianza es la civilizada coalición de Rovira, Maragall, Ibaleches, Otegui, Llamazares, Fidel, Chaves....

26. Embustero profesional.

27. Dicese de quien llama transparencia a la opacidad, ocultamiento o mentira.

Mario Álvarez ha dit...

Felicitats per aquest blog, especialment per aquest article.

Pedro ha dit...

Això m'ho dius quan publiqueu les balances fiscals d'una punyetera vegada Vaquer, que en això sou igual que el PP, mutisme aboslut i negatives eternes. Si les balances surten d'aquí un any ja no servirà de res, doncs el finançament ja estarà tancat.

Víctor ha dit...

Després de molts dies d'inactivitat ja he tornat!! Oriol felicitats pel post. Ara espero poder tornar a agafar el ritme de posts que tenia abans del nadal, deu ser la "cuesta de enero"... Això sí, ahir ja en vaig fer un.

Salut i República!

Oriol Vaquer ha dit...

Moltes gràcies per les felicitacions.

Anònim,
Pots pensar per tu mateix o t'ho han d'escriure tot. A part tu no dones la teva opinió, només insultes amb declaracions feixistes pròpies de la dictadura franquista. Deixo aquest comentari perquè la gent se n'enrigui de tu quan ho llegeixi, mira que dius tonteries.

Pedro,
el model de finaçament és independent de les balances fiscals que tenim actualment. El

Oriol Vaquer ha dit...

(contuinuació)

El model de finançament ha de ser bo, i ja hi ha experts en economia que ho estan decidint. Després ja mirarem com recuperem el dèficit que hem tingut durant tant de temps, ja mirarem el valor real, quants calers.

Pedro ha dit...

Sí que té a veure, eivdentment tu no t'has llegit cap article dels dos grans experts en aquest assumpte que hi ha a Catalunya, Antoni Castells i Ramon Tremosa, que avui ha presentat un llibre que dubto que llegeixis en què diu que negociar qualsevol cosa (el finançament) sense una base ni dades concretes (les balances fiscals) ensposa en inferioritat de condicions.
Informa't una mica, sisplau.