dimarts, de juny 27, 2006

Prou de superjutges

Últimament està sonant molt el nom del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska. I m'extranyava perquè no l'havia sentit abans. Ara he sabut que està d'intrerí suplint la plaça d'un altre vedette de la judicatura, Baltazar Garzón.m Aquests tipus de jutge que creuen que han estat elegits per portar la llibertat al món i ser els garants de la democràcia l'únic que fan és desenvolupar el seu ego, hàbid de poder i de grandilocuència, d'afany de protagonisme. No són res més que megalomans amb dèries mesiàniques. Sort que van triar el camí de la llei, perquè sinó ens trobariem amb fanàtics totalitaris que intentarien salvar la humanitat a pesar de la humanidad.
El jutge Grande-Marlaska vol ser el protagonista del procés de pau a Euskadi. I no ha trobat altre forma de fer-ho que rebentar tota la feina que porta fent el govern espanyol i altres agents socials i polítics d'Euskadi. Que resulta que el president Rodríguez Zapatero anunciarà un imminent diàleg amb ETA, doncs ell es dedica a empresonar i citar a declarar el que diu que és l'entramat d'extorsió de la banda terrorista. No importa que la policia i els serveis secrets diguin que s'estan complint les ondicions de l'alto al foc permanent. Ell va i deté a gent que està lluitant per la pau d'una forma pacifica com és Jaime de Madariaga des d'Aralar o dirigents del PNB com Xabier Arzallus. Com ha dit el portamveu del PNB, aquesta sembla que és la traca final del jutge Grande-Marlaska, ja que el proper dissabte ha de deixar el càrrec perquè torna el seu titular, Garzón.
Considero que en un Estat de Dret, la separació entre els poders de l'estat és bàsica. I el poder judicial, al no ser elegit democràticament, té un dèficit que no hem aconseguit superar en la transició. Tenim un sistema judicial idèntic al del segle XIX. Cal una reforma en profunditat per tal d'evitar casos com els que ens trobem, on els delincuents surten de la presó per falta de recursos i per falta de voluntat dels jutges i jutgesses. I llavors trobem aquests superjutges de l'Audiència Nacional, com ara Garzón, que em sembla genial que vulgui portar als tribunals un genocida com Pinochet, però que en aquest país hi ha molts responsables del franquisme que estan pel carrer tant tranquils, i encara tenen la santa barra d'intentar donar-nos lliçons de democràcia.

5 comentaris:

Xavi Martín ha dit...

L'Estat de Dret no està en treva, per tant tot allò que facin els jutges per acabar amb ETA a partir de la llei, és bo.

Una altra cosa és que alguns no els interessi que es compleixi la llei.

Oriol Vaquer ha dit...

Nosaltres el que volem és la pau, així de sencill.
La llei no és un dogma, no són uns manaments divins. Es poden interpretar, i per descomptat, es pot ser laxe si es considera que és millor per a la societat en general.
Però igual que la política no ha d'influir en el poder judicial, el poder judicial també ha de deixar fer tranquilament als poder polítics per resoldre un conflicte que només es pot resoldre per fins polítics.

Una altra cosa és que alguns no els interessi que s'acabi el conflicte.

Salut i República

Anònim ha dit...

Hola Uri,

He llegit el teu post i per primera vegada i, sense que serveixi de precedent, no estic del tot d'acord amb tú.

Tot i que trobu que aquest Grande-Marlaska és un megalòmen, com tú bé dius, també crec que la justicia ha de fer la seva feina independent dels altres poders democràtics. La seva feina és jutjar crims i delictes, i si aquesta gent ha comés un delicte se l'ha de jutjar, potser no era el millor moment però tampoc crec que no s'hagi de jutjar a persones que es demostri que són culpables de delictes per molt procés de pau que hi hagi.
Això si, per l'amic del PP, no us penseu que us servirà de gaire la vostra estrategia de por i crispació. Vosaltres si que torpedineu el procés de pau malintencionadament, amb interessos electorals, aprofitant rastrerament l'actuació de la justicia per a interessos partidistes. Senzillament, senyors del PP deixeu que la gent deicideixi si vol viure en pau, no mentiu més, abandoneu el món beligerant en el que viviu, hi ha una altra vida després d'Aznar.

Quan se us esgoti l'argument del terrorisme d'ETA, haureu d'afrontar que el veritable risc és el terrorisme islàmic. Qui va ser el catalitzador d'aquest fenòmen a Espanya?? 1,2,3 responda otra vez....

Salut!

Xavi Martín ha dit...

Et repeteixo Oriol que l'Estat de Dret no està en treva, i que les lleis no deixen de tenir aplicació per molt "procés de pau" que hi hagi.

Anònim ha dit...

Here are some links that I believe will be interested